Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl víz
- 1 tojás
- 4,5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 15 dkg vaj, vagy margarin
- 5 dkg élesztő
Töltelékhez:
- 25 dkg vaj
- 3 cs vanilliás cukor (kb. 3-4 dkg)
- 7 dkg cukor
- 2 ek fahéj
- 3 ek kakaópor
- 1 tojás
Elkészítése:
A tejet és a vizet egybeöntjük, és langyosítjuk. Beletesszük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
A lisztet egy tálba tesszük és hozzáadjuk a sót. Összekeverjük. Mikor az élesztő felfutott a cukros vizes tejünkben, akkor a sós liszthez öntjük. Hozzáadjuk az egy egész tojást, és a felolvasztott vajat. Az hozzávalókat összekeverjük, és ha szükséges egy kis lisztet adunk még hozzá. Kb. 5 percig dagasztjuk kézzel. Egy könnyen kezelhető nem folyós, de nem is kemény tésztát kell kapjunk. A megdagasztott tésztát langyos helyre félretesszük és hagyjuk, hogy megkeljen (kb. 1 óra).
Mielőtt a megkelt tésztának hozzálátnánk elkészítjük közvetlenül előtte a tölteléket. Az vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól összekeverjük.
A megkelt tésztát egy kicsit átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk. A részeket egyenként lisztezett deszkán kinyújtjuk, és megkenjük a töltelék 1/3-val. majd feltekerjük és a két végét behajtjuk, majd félretesszük. A másik két résszel is így járunk el. A három már megtöltött és feltekert tésztánkat egymás mellé rakjuk, és fonatot készítünk belőle. A két végét alulra nyomva benyomjuk a tésztába, hogy egybemaradjon. A kész fonatunkat vagy formába, egy ki vajazott és lisztezett tepsibe, vagy egy zsírpapírral ellátott tepsibe tesszük. (Én zsírpapírt használok). A kenéshez szükséges tojást felverjük és a kalácsunkat megkenjük vele.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 25 perc alatt készre sütjük, majd kb. 10-15 percre félretesszük hűvös helyre és hagyjuk, hogy kihűljön.
Miután kihűlt, felszeleteljük és fogyaszthatjuk is.
Jó étvágyat hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése