szerda

Zserbó - házi baracklekvárral

A zserbó az egyik kedvenc süteményem. Ez az egyik olyan recept, ami nálunk anyai ágon öröklődik. Eddig csak pozitív visszajelzést kaptam róla. Megjegyezném, hogy a lekvárral soha nem spórolok. Nekem egy tepsi zserbóba, kb 3/4 üveg (3/4 kg) baracklekvár megy bele. Házi lekvárt használok, valószínűleg ez is hozzájárul a sikeréhez. Na, de nézzük mi is kell hozzá, és hogy is készül.

Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1/2 cs sütőpor
Töltelék:
  • barack lekvár
  • kb. 25 dkg darált dió
  • cukor (kb. 3-4 ek, de függ a lekvár édességétől is)
Csokimáz:
  • 5 ek cukor
  • 2 ek kakaópor
  • 7 dkg vaj, vagy margarin
  • 4 ek melegvíz

Elkészítése:

Először is az 1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukrot, elkeverek belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. 

Miközben az élesztő végzi a dolgát, addig a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sütőport, a megkelt élesztőt, a maradék cukrot és összegyúrjuk. Ha száraz, adjunk hozzá még egy kevés tejet, hogy könnyen gyúrható legyen.

A tésztát három cipóba osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyiket. Kivajazott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, megkenjük lekvárral, és megszórjuk cukorral elkevert darált dióval. Majd a második cipót is kinyújtjuk, azt is a tepsibe helyezzük, és hasonló képen járunk el vele, mint az első lappal. Legvégül kinyújtjuk a harmadik cipót is és a tepsibe rakjuk, a két egymáson lévő megkent lap tetejére. Megszurkáljuk a tetejét villával, letakarjuk konyharuhával és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük.

Ha megkelt, közepes hőfokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűl, elkészítjük a csokimázat a tetejére.

A kakaóport és a cukrot egy edényben összekeverjük a meleg vízzel, és felfőzzük. Amikor a cukor már nem szemcsés, akkor levesszük a tűzről, belerakjuk a vajat, vagy margarint és addig kevergetjük amíg a vaj fel nem olvad benne. Ha ez kész, akkor a már kihűlt zserbóra öntjük elegyengetjük a tetején. Hűvös helyen, vagy a hűtőben hagyjuk megdermedni a mázat. 

Miután megdermedt, szeleteljük és tálalhatjuk is.

Jó étvágyat hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése