Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1/2 cs sütőpor
- barack lekvár
- kb. 25 dkg darált dió
- cukor (kb. 3-4 ek, de függ a lekvár édességétől is)
- 5 ek cukor
- 2 ek kakaópor
- 7 dkg vaj, vagy margarin
- 4 ek melegvíz
Először is az 1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukrot, elkeverek belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.
Miközben az élesztő végzi a dolgát, addig a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sütőport, a megkelt élesztőt, a maradék cukrot és összegyúrjuk. Ha száraz, adjunk hozzá még egy kevés tejet, hogy könnyen gyúrható legyen.
A tésztát három cipóba osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyiket. Kivajazott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, megkenjük lekvárral, és megszórjuk cukorral elkevert darált dióval. Majd a második cipót is kinyújtjuk, azt is a tepsibe helyezzük, és hasonló képen járunk el vele, mint az első lappal. Legvégül kinyújtjuk a harmadik cipót is és a tepsibe rakjuk, a két egymáson lévő megkent lap tetejére. Megszurkáljuk a tetejét villával, letakarjuk konyharuhával és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük.
Ha megkelt, közepes hőfokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűl, elkészítjük a csokimázat a tetejére.
A kakaóport és a cukrot egy edényben összekeverjük a meleg vízzel, és felfőzzük. Amikor a cukor már nem szemcsés, akkor levesszük a tűzről, belerakjuk a vajat, vagy margarint és addig kevergetjük amíg a vaj fel nem olvad benne. Ha ez kész, akkor a már kihűlt zserbóra öntjük elegyengetjük a tetején. Hűvös helyen, vagy a hűtőben hagyjuk megdermedni a mázat.
Miután megdermedt, szeleteljük és tálalhatjuk is.
Jó étvágyat hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése