szerda

Fánk - olcsó

Hozzávalók:
  • 36 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 ek rum
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek narancs vagy citrom leve
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • egy csipet só
Kovász:
  • 7,5 ml tej
  • 1,5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dkg liszt
Sütéshez
  • olaj
Elkészítése:

Először a kovászt kell elkészíteni. A kovászhoz szükséges 7,5 ml tejben elkeverjük a 2,5 dkg élesztőt, majd hozzáadjuk a 1,5 dkg porcukrot, és a 2 dkg lisztet, elkeverjük és megkelesztjük.




A liszthez hozzáadjuk a megkelt kovászt, az 1 dl tejben elkevert 2 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a narancs- vagy citromnak a levét, a sót és a langyos olvasztott vajat. A tésztát összegyúrjuk, és megkelesztjük. 

Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk és pohárral, vagy nagyobb pogácsaszaggatóval fánkokat szaggatunk. A kiszaggatott fánkokat a gyúródeszkán konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.

A fánkokat előmelegített olajban mindkét oldalát kisütjük. Sütésnél először a deszkán fekvő felükkel felfelé sütjük.

Sütés után porcukorral meghintjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése