- 36 dkg liszt
- 1 dl tej
- 2 ek rum
- 2 tojássárgája
- 1 ek narancs vagy citrom leve
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- egy csipet só
- 7,5 ml tej
- 1,5 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dkg liszt
- olaj
Először a kovászt kell elkészíteni. A kovászhoz szükséges 7,5 ml tejben elkeverjük a 2,5 dkg élesztőt, majd hozzáadjuk a 1,5 dkg porcukrot, és a 2 dkg lisztet, elkeverjük és megkelesztjük.
A liszthez hozzáadjuk a megkelt kovászt, az 1 dl tejben elkevert 2 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a narancs- vagy citromnak a levét, a sót és a langyos olvasztott vajat. A tésztát összegyúrjuk, és megkelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk és pohárral, vagy nagyobb pogácsaszaggatóval fánkokat szaggatunk. A kiszaggatott fánkokat a gyúródeszkán konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
A fánkokat előmelegített olajban mindkét oldalát kisütjük. Sütésnél először a deszkán fekvő felükkel felfelé sütjük.
Sütés után porcukorral meghintjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése