csütörtök

Kakaós Csiga - tojás nélkül

Ez a gyerekek és a férjem egyik kedvence. Nagyon egyszerű és finom. 

A tésztához ami kell:
  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg vaj, vagy margarin
  • 1 csomag szárított élesztő, vagy 2,5 dkg normál élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 kk só
A töltelékhez:
  • 1 csésze cukor vagy 1/2 bögrényi
  • 3 ek sima kakaópor 
  • 2 ek vaj, vagy margarin
Tetejére:
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek vaj, vagy margarin
Elkészítése:

Ha sima élesztőt használunk, akkor először az élesztőt felfuttatjuk a tej felében, 1 kk cukorral.


Ha szárított élesztőt használunk, akkor a lisztet, a szárított élesztőt, a cukrot és a sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a tejet és a vajat, vagy margarint megolvasztva. Jól gyúrjuk össze, és dagasszuk. Előfordulhat, hogy a dagasztás közben kell még hozzá egy kevés liszt. A végén egy jó, nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk. Ha kész, tegyük félre langyos helyre és hagyjuk, hogy a duplájára kelljen ez kb. 1 óra.

Amíg kel a tészta, addig keverjük össze a cukrot a kakaóporral és tegyük félre.

Ha a tészta megkelt akkor, lisztezett deszkán kb.30x45 cm nagyságúra nyújtsuk ki. Kenjük meg 2 ek olvasztott vajjal, vagy margarinnal, majd szórjuk meg az előzőleg már összekevert cukrozott kakaóporral. Ezt követően szorosan tekerjük fel, és kb. 1,5-2 cm szeletekre vágjuk fel.

Vegyünk elő egy nagy tepsit (nekem a 30x40 cm-esbe bele is fért) béleljük ki sütőpapírral és elfektetve helyezzük bele a csigákat.

A tepsit előmelegített sütőben tesszük (Én gáz sütőt használok, amin nincsenek hőfokok) és közepes hőfokon (kb 180 fok), kb. 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a csigákat a tetejére szánt 1,5 dl tej és 1 ek olvasztott vaj keverékével, és még sütjük kb. 10 percig.

Amikor készre sült félretesszük és megvárjuk, hogy kikülönül, ezt követően fogyasztjuk. Díszítésként porcukorral is megszórhatjuk.

Jó étvágyat hozzá.


Első kakaós csigáim.


A kép és a leírás saját tulajdon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése